Kratak osvrt na težak poraz i ispadanje Grizlisa iz NBA doigravanja

U intervjuu poslije pete utakmice doigravanja košarkaške lige NBA u seriji Memphisa protiv Lakersa, Ja (Dža) Morant je izjavio da mora preuzeti odgovornost i biti lider kako bi svoju ekipu doveo do još jedne pobjede i produžio seriju do sedme utakmice.

Kad sam čuo tu izjavu, sjetio sam se davnog Kobejevog komentara o Hardenu koji je tada igrao u Rocketsima, da ne može i ne treba raditi sve sam, da mora naći načina razigrati ekipu, i podići razinu kvalitete igre čitavog tima, ali to znači sve osim postići pedeset poena po utakmici nauštrb učinka ostatka ekipe. Harden se složio s tim Kobejevim komentarom, ali nije našao načina popraviti svoju timsku igru. Govoreći o Hardenu, možda tek sad uz Embida u Sixersima napravi taj korak više, jer ne mora postići sve poene, ili asistirati za one koje ne postogne, sada se može posvetiti razigravanju i pravom organiziranju igre.

Ja (Dža) je premlad za liderstvo, tek sada pravi greške iz kojih može naučiti. Dakle, ne on, nego je ekipa ta koja mora zauzeti ozbiljniji stav, a on će spoznat da mora smanjiti doživljaj, posebno osobni, smanjiti potrošnju energije i snage na skakanje i preskakanje igrača u doigravanju, fokusirati se na učinkovitost ekipe, a ne estetiku igre, i kao lider prešutni preuzeti tu ulogu i van terena.

Uvjeren sam da je upravo njegovo friško deklariranje svog liderstva, a što se ne dokazuje poenima i zakucavanjima, nego postupcima van terena (sjetimo se samo nedavne velike krize identiteta Ja Moranta civila). Umjesto da je iza kulisa ukrotio nestašnog Brooksa, izjavljivača gluposti i izbjegavača intervjua, Ja je već tada za mene prorekao ovaj strašni rezultat u šestoj utakmici koji ih je poslao na ranjeni godišnji odmor.

DODATAK: Evo i Ja je govorio o svojoj ulozi u porazu, i nakon mog komentara spomenuo je svoje ponašanje van terena, ali mora biti svjestan da je kao lider morao dodatno učiniti i više na direktnom obraćanju Brooksu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *