Bošnjački unitaristi u zadnje vrijeme, barem ih ja na mreži FB primijetim više, valjda kako klikenm na jednu sličnu objavu, pa mi onda Meta nudi još sličnih tema da se živciram, lagano koračaju stazama unitarizacije, a ono ako ništa drugo, onda bacanjem patkica čitateljstvu, kao što sam, uostalom i ja.

Dok se na višim političkim razinama ne događa ništa bitno, a Bosna i Hercegovina propušta biti dio svijeta jednim demografskim aktivizmom, pukim popisom stanovništva, ne nužno i povećanjem broja stanovnika, ili povećanjem broja sretnih stanovnika, na nižim se poljima nižu rasprave, izvađene svakako iz nekih starih škrinja s retoričkim blagom, na temu što znači riječ iz dejtonskog sporazuma “constituent”.

Uglavnom, što god da ona značila, srž Dejtona neće se promijeniti, Hrvati će i dalje biti “sastavni” ili “ustavotvorni” ili “zakonski” kako god okreneš, jedan dio, od četiri poimenice nabrojana “sastavna” ili “ustavotvorna” ili “konstitutivna” – eto hajmo reći da izbacujemo značenje “konstitutivnost”. Kako se manifestira novo stanje? Nikako. Bošnjaci će opet u Federaciji BiH moći izabrati dva člana predsjedništva, samo pod uslovom da je jedan Hrvat a drugi Bošnjak.

Četiri su imenovane “sastavne” skupine u Dejtonu: Hrvati, Bošnjaci, Srbi i Ostali (svi ostali narodi zajedno, kao što su Romi, Albanci, Jevreji i Crnogorci). Bilo da su one “sastavne”, “konstitutivne”, “ustavotvorne”, izvol’te prevedite kako želite tu riječ, suština je da Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju po člana u predsjedništvu, a u domu naroda čak i “Ostali” imaju svoje predstavnike.

Pitanje je tko ih bira? Srbe iz Republike Srpske biraju stanovnici tog entiteta, a Hrvate i Bošnjake i Ostale iz Federacije BiH biraju Bošnjaci. Hrvati imaju pravo birati svoje političke predstavnike u županijama u kojima su Hrvati većina. Tako Hrvati u županiji sa središtem u Širokom Brijegu mogu odabrati i Muju i Jovu, a Bošnjaci u toj županiji ne mogu odabrati ni Dragana ni nikoga, jer ih naprosto nema dovoljno da bi se njihov kolektivni glas čuo.

No, na razini države i entiteta ta famozna riječ “konstitutivnost” želi se zamijeniti, i neka će, nema veze, nekim drugim riječima, koje bolje oslikavaju englesku riječ koja je navodno napisana u sporazumu, to je riječ “constituent” i ona ne znači “konstitutivan” nego “konstituent” odnosno “sastavni”. Kažem, OK, neka znači sastavni, to ne mijenja stvari na terenu, a nešto bi se trebalo napraviti da se stvari na terenu promijene. Hrvati moraju moći birati svoje političke predstavnike, Hrvati kao “sastavni” građani BiH-a, kao “konstituenti” države, moraju moći birati svoje predstavnike. Ako Hrvati iz BiH žele da njihov predstavnik bude Mujo Islamović, neka bude. A ne, da Bošnjaci biraju nekog Hrvata.

Suština bi valjda trebala biti da Hrvati biraju svog predstavnika, pa makar on bio i efendija Cerić, ako tako Hrvati kolektivno žele, a ne da Bošnjaci biraju nekog Hrvata, makar on bio i Dragan Čović, ako Hrvati BiH-a ne žele Dragana nego žele Mustafu – neka sami odaberu.

A ako Hrvati BiH žele Dragana, a ne žele Željka, onda neka sami odaberu.

Dakle, ono slovo zakona u kojem jedan od dva člana predsjedništva u BiH mora biti Hrvat, suština treba biti da Hrvati biraju tog koji će biti Hrvat, te da se u klubovima Doma naroda odabrani Hrvati budu predstavnici, dakle, “predstavnici” Hrvata, a ne puki Hrvati, deklarirani ljudi koje su birali Bošnjaci.

Kad u pretraživač google ukucam “bosnia and herzegovina” izbaci mi mostar i kravice, dakle, samo “herzegovina”. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *