Postavljanje pripadnica “nježnijeg” spola na njihovo mjesto omiljena je disciplina komentardžija širom jedinstvene naše. I zaista, ovih dana, portali su u ovo blagoslovljenom mjesecu nakratko zaustavili priče o najboljim pjevačima svih vremena iz Kaknja koji su zasjenili sve na Grand paradi i ostavili žiri u čudu, a posvetili se temama moralnog odgoja kao što je nogometaš koji je prevario suprugu u brakorazvodnoj parnici tako što je navac prepisao majci. I isplatilo se, jer u narednih nekoliko dana naučili smo šta naše društvo misli o takvim ženama, dakle tim sponzorušama spremnim na sve pa i da se zakunu na vječnu ljubav, samo radi novca. U sveopštem fejsbuk ustanku za odbranu nogometaša od te sponzoruše koja je izgleda po svojim osobinama došla pravo iz devet kruga pakla, propustili smo i ovaj Bajram ispratiti jednu pozitivnu priču.

Naime i ove su godine portali i pojedine tv kuće žvakale priču o Mahiri, ženi iz Sarajeva koja je svog teško bolesnog muža njegovala do smrti. Mahira je postala dio bajramskog i ramazanskog folklora koji uzdiže u zvijezde žene spremne da žrtvuju sve za svoje partnere. Tako je Mahira bila gošća i podijeila svoju inspirativnu priču na nagledanijim emisijama, od centranih dnevnika do podkasta, a uplakani moralisti su dijelili priču po društvenim mrežama postavljajući primjer prave supruge. Ovdje moram pitati, zar brak nije u dobru i zlu, i zar je incident pristanak da se ostane uz patnera u tekšim danima? Koliko vi znate supružnika ženskih ili muških koji su odbili njegovati svoje supružnike u teškim vremenima? Ja ne znam. Štaviše, pravilo je da ostanu jedni uz druge.

Dakle, osim ako se nešto drastično nije promijenilo otkad smo postali najveći vjernici u Evropi, zašto se onda toliko potencira žrtva ove jadne žene koja je očito ima potencijal uraditi od svog života mnogo više? Koja je razlika između žene koja nije imala drugi način da zaradi novac, te se udala za bogatog muža, i bolesnog muža koji nije imao drugi način njege pa je iskoristio svoju suprugu da potroši na njega nešto najvrijednije što ima – svoje godine? Zašto je prvo iskorištavanje bogatog muža koji je pristao oženiti suprugu sa svim njenim kvalitetama koje mu se očito dopadaju, iako zarada novca nije jedna od njih,  a drugo nesebična žrtva žene pune ljubavi prema mužu u potrebi? Čudno su putevi šovinizma, a mi pičimo njima punom brzinom i očito nemamo namjeru mijenjati kurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *