Kontempliranje četvrtkom

Čekaonice u našim ustanovama su čudo. Inspirišu čovjeka na duboko kontempliranje, a ako dovoljno dugo potraje i na razne analogije. A kako ja čekam evo već treći sat, dobacila sam do davno odgledanog dokumentarca.

Jedna od facinantnijih pojava u prirodi su hobotnice transvestiti. Naime, u toku sezone parenja veliki mužjaci zauzmu harem ženki koje planiraju oploditi i širiti svoje moćne gene. Dok ti moćni i veliki ljubavnici šepure svoje pipke preko ženki koje su zauzeli, manji mužjaci, koji inače ne bi imali nikakve šanse da produže vrstu, saviju pipke, promijenu svoju boju i još neka muška svojstva kako bi izgledali kao ženke. Tako “maskirani”, uvlače se među ženke u harem i oplođuju ih prije nego moćni alfe uopšte započnu posao.

Iako zanimljiva lekcija iz biologije, mislim da se vrlo lako može primijeniti na naše političke prilike. Naime, BiH zaista ima moćnije komšije od sebe koji često ne kriju pretenzije da budu veliki, koji nas malo štite, malo ruže, malo vaspitaju, i tako se pred ostalima osjećaju moćni. U međuvremenu su potpuno nesvjesni da su im Bosanci i Hercegovci na glavnim pozicijama i da ustvari mi upravljamo njima. Bosanci i Hercegovci, barem porijeklom, na najvažnijim su političkim i vjerskim pozicijama i u Srbiji i u Hrvatskoj. Osim Bujaneca, što je veoma teško povjerovati s obzirom na njegovu borbu za malog čovjeka u stilu pravog Bosanca.

Helem, Bosanci, a s njima i Hercegovci, po ovoj analogiji su nacionalni transvestiti što oplođuju komšijski kapital dok komšije žive u zabludi o svojoj dominaciji. Polako izlazi na vidjelo da je ustvari od početka ideja bila Velika BiH, samo komšije nisu shvatile.

Znam, drugi put ću kad krenem u neku instituciju ponijeti knjigu, ili dvije…


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *