Apsolutno razumijem reakcije IZ na Igorovu konstataciju da je SDA-u bliža džamija od države. Zamislite bijes poglavara IZ i njegovih savjetnika kada čuju takvu izjavu koja ne vrijeđa samo IZ kao instituciju, negu svakog njenog člana, svakog njenog štićenika, muslimana koji je vezan za džamiju. Reći da je SDA naklonjena džamiji i njenim džematima značilo bi da SDA brine za te džemate, da brine za ljude koji dolaze u džamiju, brine za one promrzle dede što sa džume idu u javnu kuhinju na ručak, brine za djecu džematlija obezbjeđujući im zdravstvo i školstvo. IZ bolje od svih nas zna da to nije tako. Pririodno je da je burno reagovala, ograđujući se od bilo kakve poveznice sa SDA.

IZ se godinama bori za osnovna prava svojih džematlija koja su im uporno uskraćivana. Zamislite šoka kada im njihov Igor, borac armije BiH, koji je mladost proveo u rovu braneći džamije, koji je odrastao uz ezan i komšijske bajramluke, kaže da je džamija više SDA-ova nego državna, pa i njegova. Kada im kaže kako im je stranka koja je osiromašila i rastjerala džematlije, bliska.

Zato, potpuno razumijem takvu reakciju IZ. Takav, u isto vrijeme osjećaj stida i izdaje, sigurno nisu odavno osjetili. To je zaista velika uvreda i nadam se da će nekada moći halaliti svome djetetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *