Od početka septembra izbjegavam predizbornu kampanju. U početku namjerno, kasnije jer mi nije bilo do nje. Prije dva dana sam malo provirila kroz ključaonicu u svijet predizbornih obećanja očekujući da ću, kao Alisa, ugledati svijet šarenih laža, kula i gradova, zlatnih kašika, malih poreza i dugih autoputeva, smanjenih akciza i povećanih popularnih stranih investicija. Međutim, ostala sam šokirana indolentnošću kandidata za ove izbore.

Slika zaslona s internetske adrese izbori.ba

Djeluje kao da su se kandidati poslikali, retuširali slike, polijepili ih pored puta i prepustili nama da izabiremo najljepšeg, odnosno koga najviše volimo. Niko se više i ne trudi iznijeti, makar lažni, plan rada. Ne cijene svoje birače ni toliko da nam lažno obećaju bolji život, bolje plate, veću sigurnost i manju korupciju. Čak nam pričaju kako mi dobro živimo, kako su ispunjena prethodna obećanja, kako je otvoreno sto hiljada radnih mjesta, a mi bismo valjda trebali znati gdje i kako.

Ovaj njihov odnos prema nama nažalost više govori o nama i našim očekivanjima nego o kandidatima. Mi želimo da nas oni brane, volimo biti mali, volimo vidjeti kad neasvaltiranom ulicom u naše selo dođe limuzina i doveze kandidata, tog nedodirljivog vođu koji je odabrao baš nas počastiti svojim dolaskom. Ne trebaju ništa ni obećavati, dovoljno im je svratiti u naš džemat, na našu slavu, pa i na svadbu. Dovoljno je imati pokoju simpatičnu doskočicu za nasmijati nas, ili pustiti suzu, ako treba. Time nas kupuju godinama. Jer takvi smo i mi, o tome sanjamo i potpuno razumijemo potrebu da vođa živi na visokoj nozi i bude nedodirljiv. Ako nam se pruži prilika biti na toj poziciji, postupit ćemo isto. To su nažalost shvatili i naši kandidati i sve što treba je glumiti veličinu, a ne gubiti vrijeme i lažno obećavati.

Krajnje je vrijeme da frazu “mijenjajmo sebe pa onda vlast” napokon i primijenimo. Nadam se da će glasači prije drugog oktobra malo više razmisliti, da će vidjeti šta im se obećava i šta im se sviđa od tih obećanja. Nadam se da će shvatiti da ih kandidati iz FBIH ne trebaju braniti od Dodika. Jedine koje treba braniti od Dodika su građani RS-a. Također, bošnjačke glasače ne treba braniti od trećeg entiteta i Čovića. Čak i da nastane treći entitet, to neće stvoriti “Palestinu” u dijelu BIH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. “Palestinu” će napraviti bošnjački kandidati koji će svoje birače svesti na prosjački štap, barem onaj dio birača koji već nisu. Većina je odavno gladna i obespravljena. Od Čovićevog utjecaja isključivo treba štititi šačicu Hrvata koji su ostali u BIH.

Nadam se da će glasači prozrijeti kroz ove šuplje priče i osloboditi se kulta važnosti pojedinih stranaka. Stranke nisu Bogom date, stranački lideri nisu Božji poslanici. Ako smo nekoga birali prije, ne mora značiti da moramo opet. Nadam se da ćemo napokon shvatiti da, ako nekome damo glas, to ne znači da moramo braniti njegove kasnije lopovluke. To nije naša obaveza, kao što nije sramota ako smo prevareni. Naša obaveza je kritikovati kandidate i prije, a i nakon što ih zaokružimo. Valja nam pratiti šta valja, a šta ne, i prema tome se voditi na glasanju na idućim izborima. 

Moj plan je glasati ove godine za Našu stranku, tj. Fortinu ekipu. Kao što rekoh, ovo apsolutno ne znači da ću bezuslovno podržavati njihove ideje, niti ih štiti od napada. Štoviše, želim ih izabrati i već od prvog dana početi kritikovati njihov rad, žaliti se, pisati mejlove, prosvjedovati i koristiti sve ostale demokratske i legalne metode da učinim svojoj porodici život boljim. Ako se pitate zašto bih glasala za nekoga za koga znam da ću se na njegov rad žaliti, odgovor je jednostavan: zato što do njih kritika još dolazi, zato što nemaju retoriku Bogom datih, a time si ne daju pravo braniti se tim božanskim argumentima, odnosno svoje kritičare nazivati izdajnicima države i vjere. Na kraju, možda i najbitnije “zato” što nisu na pozicijama moći toliko dugo da puste korijenje tako da ih se ne može zamijeniti, a toga su svjesni. Znaju da će ih svaka greška koštati glasova i ne mogu je sebi priuštiti. Za svako kašnjenje radova, za svakog korumpiranog člana stranke, za svaki odugovlačeni sudski proces, kaznit ćemo ih, a to je ljepota demokratije. Nadam se da ćemo iskoristiti svoje pravo i mijenjati stvari, te ne dati nikome da se počne osjećati da mu pripada vlast i da biračima ne duguje ništa. Ako ičega ima u ovoj našoj BiH – ima kandidata za izabrati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *