Skrinšot pretrage, ključna riječ SDA

Nekadmi na fejsbuku izađu nasumične stvari koje inače nema u praćenju, ali na osnovu mojih drugih pretraga, ponudi mi se nešto iz domena koje općenito pratim, na primjer, politika. Tako sam jutros vidio u svom predloženom dijelu jedan snimak s predizbornog skupa SDA u kojem govori Emir Hadžihafizbegović. Tu je bio priložen i isječak transkripcije govora. Pa je pisalo da nisu isti Tuđman, Alija i Franjo, a nisu ni Bakir, Dodik i Čović, jer se Bakir bori za svoj narod i sve poštene Srbe i Hrvate.

To je, naravno, klasična nacionalistička priča bošnjačke dominacije, dakle, imamo Srbe i Hrvate i prihvatljive iz perspektive najbrojnijeg naroda, a koji se pri tome i ponaša kao dominantan, ne samo brojčano. Kao muž u patrijarhalnoj porodici, ili dedo, ako je u široj zajednici.

Međutim, nije ništa novo čak ni u ovome što želim naglasiti. U svom govoru, Hadžihafizbegović je počeo pričati kako objašnjava prijatelju zašto je u politici, pa mu je rekao kako su predizborni događaji u Švicarskoj trivijalne stvari, tiču se pecanja na jezerima, dok se u Bosni pri donošenju političkih odluka proljeva krv i događaju se genocidi.

Dakle, na skoro tridesetu godišnjicu od genocida u Srebrenici, Hadžihafizbegović govori o njemu kao o događanju koji je dio vremena donošenja političkih odluka, to jest izbora. Odnosno, u predizbornom govoru kaže da je u BiH tema za izbore upravo genocid i krv.

Naravno da ovogodišnji izbori nemaju nikakve veze s krvlju niti genocidom, a niti ratom, što vidimo još jasnije u danima nakon izbora, dok CIK još broji i upisuje preostalih 5 posto glasova i lijeno jednom dnevno, osim nedjeljom kad nikako, osvježava svoje internetsko mjesto na kojem objavljuje podatke o rezultatima izbora. Vidimo b ezobraznost onakvog predizbornog govora danas, kad je SDA ostala – po svemu sudeći – bez vlasti na raznim razinama. HDZ je postavio ultimatum Trojki, a koji je SDA već ranije bila prihvatila. Mislim da ne postoje razlozi da i Trojka te razloge ne prihvati i napravi Vladu s HDZ-om.

Glupo je da većina glasača SDA ne primijeti gluposti koje se kažu na SDA predizbornom skupu, kao što je ova, da je za izbore u BiH tema genocid i ratovi. A još je gluplje da neće ni sada vidjeti, da kad Trojka bude u koaliciji s HDZ-om, i kad SDA krene sa retorikom o izdajništvu, zaboravit će da je lider stranke još nedavno govorio upravo o tome kako s HDZ-om izgleda vlast i da je to neminovnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *