Odmah valja reći da SDA smije biti u vladi Federacije s HDZ-om, a druge stranke koje dobijaju glasove iz mjesta s bošnjačkom većinom su izdajnici ako bi to uradili. Bakir je u jednom predizbornom sučeljavanju, ono kad je govorio engelski, čak i rekao (parafraziram): “Pustite SDA da radi, nemojte smetati”, jasno označivši svoju stranku bogomdanu za vođenje državom, kao da je SDA monarhija, a sve ostale starnke su nekakvi smetači i pikadžije na tron. Tron pripada svima, tako je u demokraciji, ni monarhije nisu imune na promjene.

Pošto je u Federaciji HDZ neminovan, mada i to nije bogomdano, jedne je godine SDP – doduše greškom odabravši SDA – bio izbacio HDZ s pozicija, sada bi valjalo promijeniti ploču i voditi Federaciju bez SDA.

Dakle, šira koalicija u kojoj bi bili HDZ, NiP, SDP, Naša Stranka, akobogda i HDZ90 (nadam se da će prijeći izborni prag), pa ako treba i SBiH i NES, stranke koje su po svemu sudeći prešle izborni prag zahvaljujući činjenici da su u većim sarajevskim izbornim jedinicama imali svoje ljude na mjestima predsjednika biračkih odbora. Jedan iz NES-a, koji inače godinama gleda ulice Sarajeva s plakata, na FACE TV se praktično pohvalio, ozarenog lica, kako je baš on predsjednik izbornog tijela, a onda nije bilo sumnjivo što su polučili dobar rezultat. Naravno, nemamo dokaze, ne optužujemo, samo spominjemo indikativne pojave u vezi s izborima.

Ista stvar je s drugom sarajevskom strankom koja je na čudan način, a nikakvim predizbornim programom, nikakvim referentnim uspijehom, uspjela osvojiti simpatije birača. Tu je ukazatelj na čudne pojave činjenica da su u određenim izbornim jedinicama gdje je načeknik ujedno i predsjednik stranke i kandidat, imao svoje ljude u biračkim tijelima, pa su na biračkim mjestima te sarajevske općine sve stranke bile podjednako bolje od drugih, trend je bio SDP 80, NiP 70, SBiH 60, NS, 50, SDA 40, ili negdje bi na prvom mjestu bila NS 80, SDP 70 i tako dalje, a na biračkim mjestima gdje je SBiH pobijedio, brojevi su SBiH 120, SDP 80, NS 50, SDA 30.

Ne mora to značiti ništa, možda su samo ljubitelji zombi stranke odlučili revitalizirati svoje pulene. Nisu ni birani s liste SBiH stranke bili nespremni doći na TV i odmah objasniti da su spremni ući u vlast (sa svoja 2 mjesta) i postaviti se kritički prema vladi kantona Sarajevo, a naranvo i FBiH.

Nadam se ipak u FBiH da neće proći ucjene tih, po svemu sudeći, stranaka s čudnim uspjehom, i da će HDZ odabrati druge osim SDA za formiranje vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related News