Ljeto je još na izmaku, gledamo mu leđa već nekoliko ovih sarajevskih dana dok izmiče. Moji Mostarci još nisu ispraznili bazen (možda će danas, ne znam), a ovdje su temperature jednocifrene čitav dan. Sprema se gorivo za grijanje, a za zimnicu kisele se akumulatori, antifriz, paprike, kupus, i čeka se da temperature izgube smisao i vrijednost. Smog samo što nije pokucao na vrata. Kišni dani ometaju visokogradnju, niskogradnju, hodanje, trčanje, džogiranje, a kratki dani ometaju naviku planiranja uraditi nešto poslije posla. Može se, ali ne mnogo.

U Sarajevu čim prođe ljeto, zrak i zemlja prebrzo se ohlade. Izlazimo iz kratkih rukava i odmah ulazimo u jaknu, a opet bude hladno, jer je tanka, i nismo obukli neku bolju majicu. Kad dođe proljeće, jutra budu svježa, a popodneva vruća, pa nam u povratku s posla ili iz škole smetaju kaputi, jakne, rukavi, rukavice i šta god moramo nositi u rukama. Zimi nije tako. Što više odjeće, to bolje. Ova jesen koja ne postoji, odmah zamrzne zemlju, zrak i vodu, a mi naložimo vatru. Još se samo čeka tlak s neba, pa da ispušni dimovi iz auta koji gmižu po glavnim saobraćajnicama zadrži na neka tri metra od tla. Sad će i to, kad vidiš auto ispred sebe na semaforu kako izbacuje dim koji ništa iz zraka ne gura, pa stoji u mjestu. Odnosno, rasporedi se kako stiže još iz auspuha.

Zima u Sarajevu ima neke visoke oblake, pa ih postavi tik ispod nebeskog svoga, čini mi se prikači ih na vrh. Sunce što klizi po plavoj kupoli iznad oblaka nekad kao da pojača svoj sjaj, pa se pokoji snop svjetlosti probije do zemlje. Kad se ti oblaci gledaju sa zemlje, ne vidi se njihov oblik. Nisam više ni siguran jesu li to oblaci, ili naprosto nebo dobije boju sivih oblaka. Uskoro će se od horizonta vidjeti samo rubovi najbližih brda i na njihovim vrhovima obrisi krovova kuća. Buljak s jedne, Aneks s druge strane, Švrakino već u daljini, Hrasno u izmaglici, a Bijela tabija se uopšte ne vidi, kao ni Igman. Nekim čudom, Trebević se uvijek vidi, osim po magli. Bolje se vidi od Hrasnog brda, iako mi je odavde dalje.

Dok je još kalendarsko ljeto, nema magle. A čim jesen i službeno prezme svoju smjenu, neće dugo čekati da dovede svoje pajdaše, smog i maglu. Snijeg? Vidjet ćemo kakav će biti ove godine.

Još nije smog zavladao, dimnjaci još čekaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related News