Dan izbora u BiH liči na neku zanimljivu događovštinu, pa se večernji dnevnici prate, kao da će rezulati izlaziti uživo. Onda oko večere stranački posmatrači objave neke rezultate, da bi oko ponoći i CIK izašao s prvim službenim brojkama. A onda svaki naredni dan objave rezultate nove petine prebrojanih glasova, a četvrti dan šestinu, peti dan sedminu, i tako ostavljaju nekoliko dijelova glasova neprebrojanim, tek da bismo imali šta raditi mi koji čekamo rezultate. Bilo bi barem zanimljivo kad bi svaki dan imali dva ažuriranja, a ne jedno dnevno, pa koliko god sporo dolazili novi brojevi. Ovako su izbori dodatno dosadni, ako već ionako nisu potpuno sivilo od zanimanja javnosti.

Ipak, javnost se interesira za rezultate, vijesti stalno izlaze s novim potencijalnim mjestima u parlamentima, neke izborne jedinice mogu donijeti određene promjene, od onih globalnijih kad je u pitanju BiH, pa do lokalnih u smislu koji kandidat će proći s liste, a koji možda neće.

Priče o koalicijama bi bile zanimljivije da imamo više rezultata, ali nemamo, pa moramo i tu čekati još brojanja i objavljivanja da bi se potencijali partneri mogli početi dogovarati. Ovako je sve proročanski, a dugo traje. Svaka misao prenoći više puta, ne sumnjam da je isto svima, a možda je to i dobro pa se konačni dogovori zaista zaključe hladnih glava.

Sve što imamo zasad je obećanje ovih i onih da neće koalirati s ovima ili s onima, odnosno da nemaju ništa protiv da koaliraju jedni s drugima.

SBiH, koja je na čudan način osvojila mnogo glasova nudi se sada svima, što je jako žalosno da su uopće bili u prilici osvojiti toliko glasova, ili eventualno srediti da se na konačnim spiskovima baš njihovim kandidatima upiše nešto više. Indikativno je svašta nešto, ali bez dokaza teško je upirati prstom u išta.

Da ne budem nedorečen, primijetio sam da u mjestima općine Novi Grad Sarajevo, gdje je SBiH dobila više glasova, dobila je duplo više od pratitelja, a gdje je neka druga stranka dobila više od ostalih, dobila je za 10% više. Meni je to indikativno, kao i činjenica da ta stranka nije ni postojala, i za razliku od svih drugih novonastalih ili reaktiviranih stranaka, ova nije išla polako nego je išla brzo, a jedina poveznica s logikom je logistika koju su imali u određenim dijelovima općine, jer je predsjednik stranke načelnik općine u kojoj su dobili glasove. Nažalost, previše dovoljno i uspjeli su dobiti mandate (E – množina) u skupštini Kantona Sarajevo i Federalnom parlamentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *