Most kod Počitelja u izgradnji,
slika: jpautoceste.ba

Najbitnije pucanje, a o kome se najmanje govori, ono je oko Počitelja, na jednom bivšem budućem mostu, a sada budućem komadu betona iznad Neretve, za koji se nadamo da neće pasti na cestu i nekome razbiti glavu.

Zašto se ne govori o dijelu navodno bitne, a u stvari nebitne ceste u Bosni i Hercegovini?

Nebitne, jer je u Bosni i Hercegovini sve nebitno. U Bosni i Hercegovini su nebitne stvari poput sporta, kulture, bio politike, obrazovanja, očuvanja biodiverziteta, zaštite reljefa, održavanja i unaprijeđenja čistoće zraka i čistoće rijeka, bolje iskoristivosti energetskog potencijala, modernog opismenjavanja, ekonomskog razvoja, prava radnika, prava i stanja umirovljenika i invalida, stabilnog unaprjeđivanja zdravstvenog sustava, razvoja i učvršćivanja sigurnosnog sustava i političke stabilnosti.

Klikbejt opskurni mediji, u koje ubrajamo i bogate i poznate sarajevske s mnogo čitatelja, kao što su Kliks, En-jedan i Avaz, te drugi malo lokalniji i manji, kao i silni nepoznati bez impresuma, koji prate „hrpnost“ komentara po fejsbuku, rado će staviti razglas na takav vox populi, puhnuti u jedra komentarima koji komentiraju bez da su pročitali do kraja naslova, i održavati kao javnu temu i bitnost, eto nešto što – kao – interesira publiku.

U jeku ovog rata na Bliskom istoku dogodi se u Europi nogometna utakmica, a onda moj fb zid s mojih 666 prijatelja, kao i s nekoliko desetina stranica koje pratim, odjednom se oboji porukama o tom nogometu, pa se i ja priključim s nekim nebuloznim komentarima. Što nebuloznije, to bolje – moj je moto.

Sve se zna, ali je nebitno

No, ni riječi nema o napuknutom mostu. Nije meni krivo što je most napuknuo pa se ne priča o napuknuću i potencijalnoj havariji te novčanoj propasti, nego što se u priči o, ionako predugo građenom, autoputskom koridoru „ve ce“ slabo što ima za reći, malo se što ima za reći, malo tko želi bilo što reći.

Prolazim tim autoputom često, od Sarajeva do iza Zenice, gledam uz put radove koji godinama traju i trajat će još godinama, do okolice Doboja, onda se tu prekida priča o „Vc“, skrećem prema Banjaluci onim nekim koji se zove Neki Mart, ili kako se već zove, pa prema slobodi preko Save. Ta Zenica i taj Doboj bit će nekad spojeni, a sve su prilike neće uskoro. Bit ćemo stari mi koji pišemo ovo i čitamo uživo svjež tekst.

Bradina, južno od Sarajeva, neće se nikada (za naših života) spojiti s Konjicom, još „nikadnije“ s Mostarom, a ni Mostar se nikada neće spojiti s Počiteljem, a još „nikad-nikadnije“ s Međugorjem.

Toliko se dugo taj, sad napuknuti, most radi, i sad ne valja ništa, i nitko ne govori može li se popraviti ili će se morati graditi novi.

Zna se i tko gradi, ali nije bitno, zna se tko nadgleda ali nije bitno.

Možda je do tehnologije slobodne konzolne gradnje?

Hoće li itko ići u zatvor na sveopće zadovoljstvo? Nebitno je, jer je u Bosni i Hercegovini svašta nešto nebitno, uključujući i sveopće zadovoljstvo.

Dionica zamišljene ceste koja nikada neće biti završena.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20.06.2019. godine.

LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Izvođač radova za LOT 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Nadzor nad gradnjom za oba lota vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. (Italija).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura  i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 30 mjeseci.

TEHNIČKI OPIS:

Poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a.

U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tunel Počitelj (L=1.200 m), tri vijadukta ukupne dužine 250 m, i otvorena trasa.

LOT 2 je Most Počitelj dužine 980 m. Most Počitelj je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stubovi mosta su visoki 92,97,92,91,88 i 66 m.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *