Screenshot

U slučaju koji je počeo objavom da je muž ženi napravio modricu ispod oka kad ga je ostavila, razvile su se dvije teme – koliko vidim po komentarima.

Nije samo modricu, nego je žena, koja inače nosi maramu preko kose, istjerana na ulicu bez marame, bez odjeće, bez telefona, novca i ikakvog sredstva da si pomogne prenoćiti.

Eh, zanemarimo sada to, kao što su zanemarili svi komentatori u objavi tog slučaja, pređimo na bitne teme.

Jedna je bitna tema propitivanje islamskog braka, odjel za poligamiju, je li to dozvoljeno po bosanskom islamu ili nije, te valjanosti tog braka, je li žena – pošto je ostavila muža – čekala propisani vremenski period? Ako nije čekala, ne može se udati.

Digresija – govorim o duhovnim islamskim brakovima, što se tiče bosanskog pred matičarem, taj brak nije tema u ovom slučaju.

Taj muž je javno objavio na svojoj stranici svoje viđenje slučaja u kojem je napisao kako svoj čin nasilja prepušta Allahu, ali naravno da nije spominjao državne institucije. U tom smislu kažem, brak pred državom nije tema, sigurnost pred policijom, porodica pred zavodom za socijalnu zaštitu.

U ovoj priči je udaranje žene čin duhovnosti i nema materijalnu (negativnu) posljedicu, tako barem vidimo po nekih preko 1000 komentara. Govorimo isključivo o nematerijalnom aspektu – a kakvom bi drugom i moglo kad je u pitanju predmet kod nas poznat kao “dvonožno živo biće biološki opisano kao marke “humanoidni homosapijens s nezakržljalim mliječnim žlijezdama, bez facijalnih dlaka, s aktivnom maternicom, made in Ademovo rebro”, inače taj živi predmet nazivamo u našem jeziku “žena”.

Žena nema neka sad baš velika duhovna prava, ali ima “čast”.

Nema možda baš ona, ali ima njena porodica i njen muž.

Dio rasprave bio je čast porodice žene sa modricom ispod oka, kao i zašto je ona ostavila svog muža, radi djece.

Samo da se ispravim, “žena s modricom ispod oka”, radi lakšeg pisanja samo ću pisati “žena”, a pošto su svi, tako ćete i vi koji ovo čitate, zanemariti ono “s modricom ispod oka”.

Neki od komentatora ispod te (pomislio bi čovjek na prvu “strašne” objave u kojoj se govori o nasilju) kojima se postavi pitanje “pa je li muž nju udario?” pišu “jeste, jer je bio … (upišite kakav god razlog hoćete, recimo – razočaran, nervozan, tužan, zaljubljen, vatren, umoran…)”.

A vidio sam i odgovor: “jeste, ali šta bi ti uradio na njegovom mjestu?”, u smislu da je njemu njegova žena rekla “želim se razvesti od tebe”.

Naravno, bilo je komentara tipa “on je nju i maltretirao”, što je i sam taj muž napisao, mislim sad… nije on napisao “ja sam nju maltretirao”, nego je opisao šta je radio, a to inače ostatak svijeta zove “maltretiranje”, kao “izveo je u haustor da joj ‘objasni’ neke stvari, dugo je zanemarivao, odbijao s njom ići na terapiju, “puštao” je, dakle islamski se razvodio od nje. Sam kaže “prepuštam se bogu za ono što sam uradio”.

Potom, ona se duhovno udala za drugog čovjeka, kojemu je to inače – u islamu površno uvjetovan – dozvoljen (duhovni) brak. Kod nas u BiH je to samo duhovni, a u nekim zemljama gdje je islam državna religija, to je i legalan, dakle, zakonski brak. U BiH nije, no to ne sprječava sve muslimane u BiH da se i duhovno vjenčaju, što bi se reklo “šerijatski”.

E sad, glavna su pitanja “je li ispravan njezin novi šerijatski brak, jer je li čekala dva mjeseca menstruaciju” i “zašto je ona uopšte ostavila svog muža koji joj je sve dao”, te ponajsmješnije “zašto ovaj koji se predstavlja da je musliman ima muslimanski brak”.

U tim komentarima ima i dosta sočnih psovki, uglavnom od likova s lažnim imenima i kako to već ide, iza lažnih profilnih slika. Ima i nekoliko sočnih psovki od likova s pravim imenima, pravim slikama, na kojima su čak sa svojim porodicama, no te psovke i pokoja nebuloza manje su bitne same po sebi, da nije slučaj psovanja potpunim strancima koji su se uključili svojim komentarima.

Razni se nameću zaključci, no ne i rješenja, ali evidentno je da je od modrice ispod oka žene bitnija čast njezinog muža i ostatka njene i njegove rodbine.

Od njezine modrice i njezine ideje da bi se razvela, bitnije je što je ona uopće pomislila na razvod, jer je šta drugo nego razvratna ako tako misli, posebno što joj je “muž sve dao”.

Vidimo da je muž osoba, a da žena je predmet dat mužu na korištenje, mada, jako cijenjen i vrijedan predmet

Vidimo da će muževo fizičko nasilje riješiti bog, posebno ako je to nasilje ona zaslužila, posebno ako on nije bio pijan nego ga je ona naprosto navela na to, jer muž je inače vjernik, radi, sve joj je dao, i mnogo je voli.

Žena nema pravo na razvod, ako poželi razvod, ona je razvratna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *