Tačno mjesec i jedan dan pred veliki ženski praznik u glavnom BiH gradu održat će se još jedna velika ženska manifestacija. Bit će to smotra dotjeranih, lijepih i uspješnih žena raznih profila, od menadžerica do umjetnica. Defilirat će moćne i lijepe crvenim tepihom kina Cinestar, družiti se uz besplatno poklon piće, te na vrhuncu večeri gledati razlog zbog kojeg su se okupile. Neupućenom oku prolaznika bi moglo izgledati da se radi o poslovnoj konferenciji ili večernjem seminaru o pravima žena, ili barem okupljanje uspješnih žena povodom neke humanitarne akcije kojom pomažu mlade buduće kolegice.

I zaista, šta bi se drugo moglo dogoditi što bi okupilo sarajevsku žensku silu na vrhuncu ljepote, uspjeha i moći, osim ako nije neki viši cilj koji će ženski rod učiniti moćnijim, a feminizmu dati nova krila. Oku neupućenog prolaznika, a ni prostoj ljudskoj logici ne može pasti na pamet nijedan drugi logičan razlog zbog kojeg bi najljepše od najljepših i najmoćnije od najmoćnijih sarajevskih dama provele svoje dragocjeno utorak veče u kinu Cinestar.

Teško je zamisliti da će dotjerane, sa pićem u ruci, nakon ugodnog uvodnog druženja s svojim poslovnim partnericama, kolegicama s fakulteta, poznanicama sa drugih evenata, sarajevska damska krema sjesti u kino dvoranu i provesti veče gledajući Channinga Tatuma kako izvodi striptiz po, kako naslov filma obećava, posljednji put.

Tako će naše najljepše od najljepših i najuspješnije od najuspješnijih plazeći za bicepsima sa velikog ekrana pokazati kako su napokon uspjele, kako su progresivne i da se mogu, kao i njihove muške kolege, opustiti uz malo mesa. Feminizam ne mora brinuti, na cilju smo, jednake. Idemo jako do novih pobjeda i osmomartovskih karanfila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *