Počela je NBA, prvog su dana odigrane dvije utakmice. Igrali su Jokić, LeBron, Steph, Nurkić i Šarić, Durant, Booker. Malo toga je bilo neočeivano, sitnice su mogle biti ovakve ili onakve, ishodi su teško mogli biti drugačiji.

Nuggetsi i Lakersi 119-107

Suha statistika bi rekla da je Jokić imao odličnu večer. Na samoj utakmici ne bi se reklo ni da je imao tripple-double, odigrao je rutinski. Igrao je s lakoćom; bio najbolji strijelac na utakmici, uz šut od 50%, najbolji asistent i najbolji skakač.

Ima u njegovoj igri i neke čarolije, od svoje tri pogođene trice (šut za tri 3-5), dvije su bile iz šuteva koji ne obećavaju uz obranu Davisa.
Nekoliko njegovih asistencija za trice svojih kolegakoje neće biti prikazane na sažetcima najboljih akcija. Treću je četvrtinu igrao skoro bez poena do pred kraj, a onda je pogocima spriječio neizvjesnost.
LeBron je, ukratko, igrao kao da mu je deseta, a ne 21. sezona.
Možda je bila nesreća za zlatne i ljubičaste što je Davisu na megdan došao Jokić u baš prvoj utakmici sezone. Tako se nije mogao bolje nametnuti. Obojica su odigrali ujednačeno dobro prvo poluvrijeme i lošu treću četvrtinu. Ali, kad su se Lakersi približili krajem treće i u četvrtoj, Murray i Jokić su igrali šampionski pa je Jokić do kraja skupio 29 poena, a AD se nije mnogo pomjerio statistički. I to što se lopta iz šuta za tri mogla odbiti a ne upasti, priča je za navijače koji vjeruju u crnu magiju. Šutevi su pogođeni. Općenito, vidjelo se da su šampioni uigrani, kostur ekipe nepoljuljano posložen još od kraja prošle sezone. To se ne može reći za Lakrese, koji su izgledali kao da im treba proći ovaj radni vikend da se poslože uloge na terenu. Iako su i oni zadržali kičmu od prošle sezone, bilo je nekih nedoumica oko sastavljanja ekipe, ali ponajprije raspodjele uloga na terenu. Posložit će se to do vikenda.

Sunsi i Warriorsi 108-104

Crry i Thompson imali su ispodprosječnu šutersku noć, uz veliki nedostatak igrača koji bi nadomjestio Greenovo kretanje bez lopte u reketu, pa je Curry više nego inače ulazio pod koš, a manje nego inače bio precizan s trice. Rekao bih: fizički previše za Curryja.
Možda je presudno za rezultat više bila nepreciznost Splash Brothersa nego učinkovitost Bookera. Treba vidjeti kako Kerr može popuniti nedostatak kotača u vidu Greena. Šarić to svakako nije i neće ni biti, ali je odigrao solidno svoje minute. Volio bih da mu se samo kaže “možeš ti to” i ne sumnjam da će prebaciti u veću brzinu. Ima sav potencijal da bude bitniji na terenu, ali bi mu više odgovaralo da je u ekipi koja ima mlađe igrače. Šarić je ipak previše lider da ne bi bio bitnija figura.


Sunsi izgledaju dosta moćno. Iako je utakmica bila otvorena do kraja, Booker se nije dao omesti i ujednačenim ritmom držao je igru svoje ekipe. Durant nije najbolji igrač Sunsa, Booker je. Ovo ne podsjeća na godine kad je Durant igrao uz Stepha i Klaya. Ove se godine vidi stabilnost u Bookerovoj igri. Meni je napokon izgledao kao pravi igrač spreman za pobjedu.
Nurkić se odlično snašao u ekipi koja ima svog lidera na poziciji kakvu je imao i njegov bivši Portland. Nurkić je postigao i prve poene za svoju ekipu, imao 14 skokova (trenutno je najbolji skakač lige) i 14 poena. Za razliku od Portlanda, sada u ekipi ima Duranta, pa sam Nurkić ne nosi teret drugog najboljeg igrača, nego može biti najbolji pod košem, te više doprinijeti dobroj ekipi. To je za njega jedan napadački teret manje. Kad se vrati Beal, Nurkić će biti u najboljem slučaju četvrta opcija za poene u ekipi.
Eubanks ne bi trebao ugroziti startnu poziciju Nurkića, mada je djelovao energičniji i čini mi se neustrašivije je trčao, skakao i gurao se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *