Slika službene lopte zaigru u NBA.

Jutros sam gledao Lakerse i LeBrona koji je postigao 37 poena, od toga slobodnjak za pobjedu i obrana, to jest smetanje za šut Brooksa sekundu prije kraja. LeBeon je ulazio pod koš, imao jedno strašno zakucavanje, ubacio je ponovno preko 10 poena u zadnjoj četvrtini, imao manje nego inače asistencija i skokova (preko pet i jednog i drugog), rekao bih da je imao jednu noć iz najbolje verzije MJ-a (što svakako nije najbolja verzija LeBrona, jer Kralj je malo ostario. Ostale sam utakmice pratio kroz izvještaje. Kasnije ću pogledati sažetak Sunsa, uglavnom to bude “all posessions” koji traje 40 minuta, a onda pogledam još dva ili tri desetominutna sažetka drugih meni zanimljivih utakmica.

Jedna od takvih utakmica je ona Denvera u kojoj – malo je reći – igra Jokić, naše gore list, bivše naše. Ona kuća za naše igrače u ligi NBA čije su temelje udarili Petrovoć i Divac, što su sagradili Sabonis i Rađa, što je pokrio Kukoč, danas je stari muzejski eksponat, a Jokić pravi veliki dvorac. Nije da on juri listom igrača s postignutim tripple-double učincima u utakmicama, nego što njegova igra rezultira pobjedama za svoj tim. Evo recimo, za razliku od Westbrookovog fantastičnog individualnog niza od dvije uzastopne godine u kojima je u prosjeku imao tripple double. Jokić tu statistiku zaista ostvari u svestranoj igri, lebronovski u nekim segmentima po pitanju dodavanja i kreativnosti, a Dirkovski po pitanju šuta, a originalno po pitanju konzistetnog, nezanimljivog oku, možda i neeksplozivnog ali izuzetno učinkovitog kretanja po terenu.

Njegovo taktičko oklijevanje ulaska u reket kad izgleda da se “zaletio” pod koš, odjednom promjena pozicije s pleja na centra i obratno apsolutno je zbunjujuća za mene kao gledatelja, teško mi je zamisliti kako se osjeća protivnička ekipa.

Gledam rezultate u porazu njegove ekipe, čovjek imao double double, 18 poena (samo), jedva 10 skokova i 8 asistencija. Ovo sam pretpostavio da će se dogoditi nakon pregthodne utakmice gdje je imao tripple double, ali nije radio Murray. Jasno mi je bilo da će Jokić biti premoren igrati sam i da neće moći održati tempo. Naravno, predviđam mu potpuni povratak.

Inače, kada igrači koji naše gore list upišu nastup, naslovi u našim sportskim novinama uvijek budu “dobar nastup”, “solidan nastup”. Ja sam time šokiran, ponajprije što nisam ljubitelj sportskog izdanja nekih naših igrača, pa ih ne kujem u zvijezde. Ali je novinarski nepravilno reći da je Nurkić imao “solidan učinak” od 4 poena, 7 skokova i 4 asistencije, u porazu, kojemu je, recimo, on pridonio veoma loše tempiranim izgubljenim loptama.

Uvijek se u našim vijestima na sportskim portalima prate utakmice naših igrača, a ne lige i najboljih i najzanimljivijih ekipa. Portali barem imaju prostora pisati o svemu, po meni bi i trebali. Ali onda vidim i koje vijesti puštaju kroz reklame na fejsbuku; kako su koji navijači okitili stadion zastavama Palestine. Nema tu ni sporta, ni navijača, ni novinara u svakom slučaju. Ali, šta je tu je. Njih čitaju, mene ne čitaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *