Moram pitati, je li vam iko ikada rekao ime ljekara koji je rekao da nije ni svoju djecu vakcinisao? Jeste li saznali kako je, eto, baš on i baš tom vašem od poznanika poznanikovom tetiću u povjerenju rekao da ne vjeruje vakcinama i da nije vakcinisao ni svoju djecu. Moram pitati i ovo, je li taj poznanikov poznanik, pa njegov tetić pitao kako je doktor došao do tako bitnog otkrića i je li se vodio nekim naučnim metodama koje je odlučio, eto, upravo tom poznanikovom poznaniku, pa njegovom tetiću prezentirati, umjesto recimo nekom udruženju ljekara pedijatara ili udruženju bolesnika od posljedica vakcine, ili nekoj tv kući, portalu ili bilo gdje gdje bi imenom i prezimenom stao pred ljude i objasnio ono što je u povjerenju objasnio vašem poznanikovom poznaniku, pa njegovom tetiću?

Vidite, imam problem vjerovati da uopšte postoji taj fantomski doktor. Ustvari kako počinjem pretraživati internetska bespuća u potrazi za lokalnim antivakserskim influenserima, sve manje se uopšte spominju doktori ili farmaceuti, pa čak i ti fantomski, a sve više dolaze do izražaja ljudi koji se nisu ni očešali o zelenu zgradu u Čekaluši. Zato, opet, imam pitanje. Kako je moguće da više vjerujemo gospođi iz Vogošće koja se krije iza fejsbuk pseudonima i koja je prema vlastitom navodu završila Fakultet političkih nauka, nego svim pedijatrima koje ćemo sresti u medicinskim ustanovama KS? Naravno, osim ovog poznanikovog poznanika, pa njegovog tetića. Ova gospođa ima trinaest hiljada pratitelja i promoviše ideju da su vakcine opasne zbog nuspojava koje su navedene na uputstvu. Gospođa se zalaže da se traži pismena potvrda od ljekara da se djetetu neće ništa dogoditi ako primi vakcinu. Da se razumijemo, svi bismo voljeli dobiti pisanu potvrdu da će nam djeca uvijek biti zdrava, ali nažalost ne ide tako. I to ova gospođa, kao i većina antivakserkih influensera, vrlo dobro zna.

Ali evo, kada smo već kod garantnih pisama na neželjena dejstva, imam još jedno pitanje. Čitate li neželjena dejstva drugih lijekova koje gutate u hodu, skupocjenih vitamina koji se prodaju preko interneta, hrane, boja za kosu i ostalih artikala koje koristite svakodnevno? Jeste li pročitali koliko je zagađen zrak opasan po zdravlje, pa nakon toga jeste li odlučili koristiti tramvaj, biciklo ili šetati umjesto voziti se automobilom? Jeste li pročitali koliko je dim cigareta štetan za djecu, pa jeste li prestali pušiti u kući ili automobilu? Jeste li pročitali koliko je štetno dozvoliti maloj djeci da sjede pred ekranom? Je li vas spriječilo to da uvalite tablet djetetu koje je još u kolicima dok vi na miru pušite šišu? Pitate li za potpis kada odvedete djecu u igraonu? Ili je ovo nabrojano vrijedno rizika?

I na kraju, moram pitati i ovo. Jeste li vi spremni dati potpis da je vaša odgovornost ako imunokompromitovano dijete koje se nije moglo vakcinisati podlegne zbog posljedica bolesti koja se proširila jer ste vi odlučili slušati nekoga ko nema nikakve veze s medicinom? Ja takav potpis ne bih smjela ostaviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *