Prije nekoliko dana naša je najpoznatija skijašica Elvedina Muzaferija osvojila prvo mjesto u skijanju na Evropskom kupu. Čim se vijest proširila, a političari se nisu čestito ni logovali na fejsbuk da si pripišu zasluge, mi pokvareni skeptici i nepatriote počeli smo guglati o kakvom se ustvari prvenstvu radi i sve pokvarili. Da se razumijemo, osvojiti prvo mjesto, čak i na drugorazrednom FIS-ovom takmičenju je ogromno za BiH čije se skijaške staze pretvaraju u blatnjava gradilišta apartmana, a Elvedina je pobjednica samo što je uspjela otići na treninge, a tek i donijeti pobjedu. Međutim, skeptici i nepatriote odmah su počeli s kvarenjem slavlja i pobjedničke atmosfere. 

Svoje ljubomorne pokliče pravdamo time da nemamo ništa protiv Elvedine, nego protiv slavlja uspjeha djevojke kojoj smo svi zajedno postavljali nogu na putu sportskih uspjeha birajući i bodreći sve one koji godinama uništavaju svaku nadu za bilo kakav sportski uspjeh. Dakle, mi nepatriote tvrdimo da pravi patrioti ne trebaju slaviti ovu nagradu, kakva god da je ona, jer nemaju ništa s njom. S druge strane ima mnogo većih uspjeha i priznanja na koje pravi domoljubi mogu biti ponosni jer su sami birali i doveli na pozicije uspješne ljude da pokažu svoj potencijal, a što se zaista pokazalo kao pun pogodak. U nastavku ću vas podsjetiti na neke uspjehe koje patrioti trebaju proslaviti i za koje su itekako zaslužni.

Tako je recimo malo poznato da u BiH živi nekoliko ponosnih vlasnika titule najboljeg načelnika godine i to višestrukog, zatim najboljeg rektora univerziteta/sveučilišta u Evropi, najboljeg univerziteta u Evropi i  nekoliko stotina najboljih evropskih menadžera godine.

U kategoriji najbolji načelnik posebno se ističe načelnik Opštine Derventa, Milorad Simić koji je ponosni vlasnik nekoliko priznanja od kojih je nekoliko sam izdvojio na stranici načelnik.net. Tako je načelnik Simić 2013. godine je proglašen za Najmenadžera-Najnačelnika od strane Direkcije za izbor Najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope. 2014. godine proglašen je za Najboljeg načelnika u Republici Srpskoj od strane Evropskog pokreta u BiH. 2015. godine proglašen za Najboljeg menadžera – Najboljeg načelnika u BiH od strane Evropskog pokreta u BiH. U junu 2016. godine Evropski pokret BiH mu je dodijelio priznanje “Načelnik decenije u Republici Srpskoj”. Inače, Evropski pokret BiH je nevladina organizacija registrovana u Zavidovićima. Detalje možete pročitati na njihovoj internet stranici, kada se aktivira. No, to nije sve, da načelnik Simić nije uzalud potrošio svoja četiri mandata na poziciji načelnika Opštine Derventa, potvrđuju i brojna druga priznanja, kao što su: “Priznanje “Najbolji načelnik-najbolji menadžer 2016.” od strane Direkcije za izbor Najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope. U decembru 2017. godine Direkcija za izbor Najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope, registrovana u Zenici, dodjeljuje mu priznanje “Najnačelnik 2017”. U novembru 2018. godine na 7. Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu dodijeljeno mu je priznanje “Lider održivog razvoja i konkuretnosti Podunavlja”. U aprilu 2019. godine dodijeljeno priznanje i statua “Kapetana Miša Anastasijevića” kao “Najbolji partner i doprinos u promociji projekta – Put ka vrhu”.

No prije nego što pomislite kako je prava nepravda što načelnik Simić nije premijer ili barem ministar, a kako Derventa samo zahvaljujući opoziciji nije Las Vegas, podsjetit ću vas kako načelnik Simić nije jedini biser među BiH načelnicima i da BiH krije pravo blago u ljudskim potencijalima. Jednog od najvećih bisera ovog zanata krije Sarajevo, doduše ovih dana se uglavnom krije na Sudu, ali posvetimo se nagradama. Naime načelnik Općine Stari Grad, Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić je proglašen najnačelnikom u BiH 2010. i 2018. godini. Evropski pokret u BiH proglasio ga je 2010. godine Evropskim načelnikom FBIH, a 2016. godine izabran je za načelnika decenije u BiH. Pripalo mu je i priznanje Večernjakov pečat za lokalnog lidera godine, 2015. godine.

Ako ste mislili da sarajevska kotlina krije samo jednog ovakvog bisera, prevarili ste se. Načelnik Općine Novi Grad, Sarajevo, Semir Efendić je 2022. dobio specijalno priznanje  “Evropski najnačelnik Općine” – Zlatna plaketa za izvanredne dugogodišnje rezultate i izuzetan doprinos stvaranju ambijenta za bolji život svih građana, a u izboru Nezavisne agencije Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager. 

O istom trošku, Nezavisna agencije Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager, za tu priliku su naštampali i dodijelili i specijalno priznanja “Najnačelnik” koje je uručeno načelniku Općine Prnjavor, Darku Tomašu. Za “Najgradonačelnika” proglašen je Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, a u ovoj kategoriji dobitnika, nagradu je primio i Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, za izuzetan doprinos razvoju turizma i turističkih potencijala Kantona Sarajevo.

No, 2022. nije bila uspješna samo za ove načelnike. Iste godine načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, dobio je priznanje  „Zlatna plaketa – jubilarna nagrada europski najnačelnik“ koja mu je dodijeljena na manifestaciji pod nazivom „Zlatna plaketa – jubilarna nagrada europski najnačelnik“ održanoj u hotelu Holliday in u Sarajevu.

Da nisu najuspješniji među nama samo načelnici, za samo 350 dolara pokazao je i rektor Sveučilišta u Mostaru, Zoran Tomić koji je od Međunarodnog centra za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC) dobio priznanje Rektor godine. Rektor Tomić je ovom nagradom pokazao i svoje menadžerske sposobnosti jer je za isti novac kupio, pardon, dobio i priznanje Sveučilište godine. Morate priznati, impresivno. 

Zaista, moglo bi se ovako satima nabrajati razna priznanja za naše uspjehe, ali vjerujem da ste shvatili sliku. U svakom slučaju, ovdje bi veoma korisno bilo uraditi zbornik priznanja naših načelnika/menadžera, te dijeliti građanima da se uvjere s kakvim intelektualnim i ljudskim gromadama žive. Nažalost, njihov puni potencijal nećemo vidjeti zbog stranih sila koje uporno upliću prste i ne dozvoljavaju da BiH procvjeta punim sjajem. U međuvremenu poneku pravu medalju koju djeca dobiju na ipak priznatim takmičenjima, nema potrebe ni spominjati jer nemamo ništa s tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *