Teška je bila ova školska godina, pogotovo drugo polugodište. Prvo polugodište smo počeli s optimizmom, radovali smo se kratkom odmoru u oktobru, koji još volimo zvati i onlaj nastava. Tu nam se uskoro smiješio 25. novembar, a kao šlag na tortu došla je i druga tura popularne onlaj nastave od Božića do Nove godine. I eto ga raspust.

Raspust smo proveli veselo, u krugu avlije i lokalnih parkova. Zahvaljivali smo Bogu što nema snijega pa djeci možemo reći da ne mogu na skijanje jer je loša sezona, a ne što smo kokuzi. Djeci nije nedostajala škola. Ponekad bi se poželjeli onog jednog časa tjelesnog koji imaju u sali. Tada i oni koji ne mogu platiti da preko nekog kluba češće posjete salu, mogu vidjeti koš, malo poigrati odbojke ili neke druge igre koju je hladno zimi igrati vani. Sa sjetom su se sjećali i preostala dva časa tjelesnog u toku sedmice za koje bi ih nastavnici povremeno pustili da izađu prošetati vani ako je lijepo vrijeme, pa ga ne bi provodili u učionici. 

I kako sve lijepo brzo prođe, prošao je i januar i bilo je vrijeme da se vratimo u školske klupe. Drugo polugodište počelo je žestoko, štrajkom upozorenja. Tri dana nismo imali po prva dva časa. To je taman dobro došlo da se učenici bez pritiska polako vrate školskim navikama. Prošao je štrajk, a za njim dobro nam je došao i kratki predah uz sedmicu onlajn nastave spojene sa 1. martom, a uskoro poslije i skraćeni časovi za 8. mart. Onda nam je stigao i najdraži gost, pa smo po potrebi skraćivali časove, a nije se mnogo ni tražilo od nas taj mjesec, jer je post iscrpljujući i za đake i za nastavnike. U međuvremenu smo pauzirali za Uskrs, a uskoro nam je došao i Bajram. Odmah iza Bajrama, iscrpljeni od posta, pardon nastave, krenuli smo žestoko, te ušli u još jedan štrajk upozorenja. I ovaj put po istom receptu, djeca tri dana nisu dolazila na nastavu prva dva časa. Sreća, stres zbog gubtika časova ublažit će spojeni Prvi maj i Vaskrs, pa ćemo moći odmoriti od 1.5. do 7.5. Uskoro poslije toga očekuje nas i posljednja tura onlajn nastave za ovu godinu, i eto ga skoro kraj školske godine.

Nadamo se samo da se onlajn nastava neće poklopiti sa spajanjem državnog i vjerskog praznika u maju, jer to bi nam uzelo nekoliko dragocijenih dana odmora. Ako se karte dobro poklope, od prvog maja do kraja školske godine dijele nas još samo dvije ili tri radne sedmice. Nadamo se da će ljetni raspust biti ovako zabavan kao školska godina. U međuvremenu, neka nam Bog pameti da, jer od škole nema nekog hajra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *